بلوغ زودرس
چند نکته مهم در مورد بلوغ زودرس

بلوغ زودرس 

بلوغ زودرس در حقیقت،مقابل بلوغ دیررس است.افرادی دچار چنین عارضه ای می شوند که در محیطی آزاد و بی قید و بند رشد و نمو کرده باشند.خانواده ای که در آن مسائل حجاب و بعضی از شرعیات اهمیتی ندارد و روابط زناشویی بسیار آزاد و بی پرواست،بچه ها زودتر از موعد مقرر بالغ می شوند.

در خانواده هایی که استفاده از فیلم های خلاف اخلاق و شئون انسانی آزاد است،فرزندان با تماشای چنین فیلم هایی،به بلوغ زودرس می رسند. باید توجه داشت استفاده از مواد محرک مانند: انواع شکلات ها و شیرینی جات،ادویه جات تند و به مقدار زیاد و استفاده مواد غذایی حرام،موجب تشدید این امر می شود.

همچنین در خانواده هایی که همگی در یک اتاق زندگی می کنند و فرزندان شاهد عمل زناشویی والدین خود هستند،چنین مناظری موجب می شود که فرزندان دچار بلوغ زودرس شوند.چنین بلوغی عوارض جانبی خود را خواهد داشت.اشخاصی که دچار بلوغ زودرس می شوند،گرایش به جنس مخالف در آن ها شدیدتر است و کنترل این افراد کمی دشوار است.بهترین روش برای عادی سازی رفتار فرزندان،این است که والدین مسائل تربیتی و اخلاقی را رعایت کنند.

تمامی مواردی که باید برای پیشگیری بدانید

بلوغ زودرس یکی از معضلات نوجوانان دنیای مدرن امروزی است که در این راه تغذیه, شبکه های ماهواره ای, رفتارهای نادرست و البته نا آگاهانه ی والدین نقش مهمی دارند.این مهم علائمی دارد که با شناختن آنها تا حدودی میتوان آن را کنترل کرد.پیشگیری از بلوغ زودرسبراساس شناخت فعلی محققان از علل بلوغ ، گرینسپن و دردروف توصیه هایی برای مدیریت و کنترل سموم محیطی و ایجاد سبک زندگی سالم ارائه می کنند. پیشنهادهای زیر برای شما والدین بسیار مهم هستند، چون جنین و کودکان از “دوران و پنجره آمادگی” عبور می کنند، که آن ها را به طور منحصر به فرد در برابر تاثیرات هورمونی، چاقی و استرس در زمان بلوغ آسیب پذیر می سازد. 

انواع آن :

  1.  مرکزی؛
  2.  محیطی.

بلوغ زودرس مرکزی شایع‌تر از بلوغ زودرس محیطی است. این روند برای بلوغ طبیعی نیز یکسان است اما زودتر از موعد اتفاق می‌افتد. غده‌ی هیپوفیز هورمونی به نام گونادوتروپین تولید می‌کند. این هورمون‌ باعث تحریک بیضه‌ها و تخمدان‌ها می‌شود تا هورمون‌های دیگر یعنی تستوسترون یا استروژن تولید شود. اینها هورمون‌های جنسی هستند که باعث تغییرات جنسی در دوران بلوغ (مانند رشد سینه‌ها در دختران) می‌شوند.

بلوغ زودرس محیطی یا بلوغ زودرس کاذب، شرایط متفاوتی دارد. این نوع بلوغ  به‌ندرت اتفاق می‌افتد. هورمون‌های استروژن و تستوسترون باعث بروز علائم بلوغ می‌شوند، اما مغز و غده‌ی هیپوفیز درگیر نمی‌شوند. بلوغ زودرس محیطی معمولا در اثر اختلالاتی در تخمدان‌ها، بیضه‌ها، غدد آدرنال یا غده‌ی تیروئید بسیار کم‌کار ایجاد می‌شود.

علائم :

علائم بلوغ طبیعی و بلوغ زودرس تقریبا مشابه است، فقط «زمان وقوع بلوغ» تعین‌کننده‌ی طبیعی یا زودرس بودن بلوغ است. این علائم عبارتند از:

در دختران:

  • بزرگ شدن سینه (که اغلب اولین نشانه است)؛
  • عادت ماهانه (که معمولا ۲ یا ۳ سال بعد از شروع علائم اولیه دیده می‌شود).

در پسران:

  • رشد بیضه‌ها، آلت تناسلی و کیسه‌ی بیضه؛
  • بَم شدن صدا (که معمولا آخرین نشانه‌ی بلوغ در پسران است).

جهش رشد یکی دیگر از علائم بلوغ  هم در پسران و هم در دختران است.

در اغلب موارد، متخصصان نمی‌توانند بفهمند که چه چیزی باعث بلوغ زودرس مرکزی، به‌ویژه در دختران می‌شود. گاهی اوقات بلوغ زودرس مرکزی به‌دلیل مشکلات پزشکی ایجاد می‌شود. مشکلات پزشکی در پسران و کودکان زیر ۶ سال شایع‌تر از دختران است، به‌خصوص اگر بلوغ به‌سرعت در حال پیشرفت باشد. موارد زیر برخی از این مشکلات پزشکی هستند:

  • تومورها و انباشتگی غیرطبیعی سلول‌های گوشتی که اغلب خوش‌خیم هستند؛
  • آسیب مغزی که می‌تواند ناشی از جراحی یا ضربه به سر باشد که سبب می‌شود توازن هورمون‌ها به‌هم بریزد؛
  • التهاب مغز که گاهی اوقات از عفونت ناشی می‌شود.

این فهرست می‌تواند نگران‌کننده باشد، اما به‌خاطر بسپارید که تنها در موارد بسیار کمی بلوغ زودرس مرکزی در بین پسران، به‌دلیل مشکلات پزشکی اتفاق می‌افتد. وقوع بلوغ زودرس مرکزی بر اثر مشکلات پزشکی در دختران نیز بسیار نادر است.

عوامل مرتبط با بلوغ زودرس

عواملی که در اینجا ذکر می‌کنیم، علت اصلی نیستند، فقط مواردی هستند که به‌نظر می‌رسد با بلوغ زود ارتباط دارند:

  • جنسیت: دختران‌ ۱۰ برابر بیشتر از پسران احتمال دارد دچار بلوغ زودرس مرکزی شوند.
  • نژاد: محققان دلیل این امر را نمی‌دانند اما به‌نظر می‌رسد به‌طور متوسط دختران آفریقایی-آمریکایی حدود یک سال زودتر از دختران سفیدپوست دچار بلوغ می‌شوند. برخی متخصصان می‌گویند که بلوغ در دخترانِ کمتر از ۶ سالِ آفریقایی-آمریکایی، بلوغ زود در نظر گرفته می‌شود.
  • چاقی: اگرچه برخی از مطالعات نشان می‌دهند که بین چاقی دختران کوچک و افزایش خطر ابتلا به بلوغ زودرس ارتباط‌هایی وجود دارد، اما چگونگی این ارتباط دقیقا مشخص نیست. به‌نظر می‌رسد که چاقی در پسران به بلوغ زودرس ارتباطی ندارد.
  • ژنتیک: گاهی اوقات بلوغ زود می‌تواند درنتیجه‌ی جهش‌های ژنتیکی باشد که باعث ترشح هورمون‌های جنسی می‌شود. در اکثر مواقع، کودکانی که به این علت دچار بلوغ زود مرکزی می‌شوند، والدین یا خواهر و برادرشان نیز به این اختلال دچار بوده‌اند.
  • فرزندخواندگی بین‌المللی: مطالعه‌ای نشان داده است کودکانی که از خارج از کشور به فرزندخواندگی قبول می‌شوند، بین ۱۰ الی ۲۰ برابر بیشتر احتمال دارد که به بلوغ زودرس دچار شوند. در این مورد هم محققان و متخصصان در مورد علت این امر اطمینان ندارند اما عدم اطمینان از سن دقیق کودکانی که به فرزندخواندگی قبول می‌شوند، می‌تواند نتایج تحقیق را تحت تأثیر قرار بدهد.

[rating_form id=”4″]

 

اشتراک گذاری